Loes ken ik nog van vroeger, uit mijn middelbareschooltijd. We zijn elkaar uit het oog verloren, maar volgen sinds kort elkaars leven weer van een afstandje, via Facebook. Loes is fan van mijn praktijkpagina en “liket” regelmatig mijn berichten. Op mijn beurt moet ik regelmatig lachen om de uitspraken van haar kinderen, met name van haar dochter die hoogbegaafd is.

Op een dag stuurt ze me een priveberichtje. “Jij geeft toch een cursus snellezen? Waarbij je sneller kunt lezen en beter kunt focussen? Dat kan ik wel gebruiken, ik ben begonnen met een rechtenstudie en ik val vaak in slaap boven mijn boeken…”
Ik ben nogal verbaasd. Loes een rechtenstudie? Loes, de wildebras die haar MAVO niet afmaakte? Loes, moeder van 4 jonge kinderen?
Ik vraag nog gekscherend of het in slaap vallen niet samenhangt met gebroken nachten, maar ze is vastbesloten en we spreken af bij haar thuis, op een tijdstip dat de oudsten naar school zijn en de jongsten slapen.
Het wordt een leerzame ontmoeting voor ons beiden. In vijfentwintig jaar is er veel gebeurd. Loes vertelt over haar school- en werkloopbaan, en hoe ze er als volwassene achter kwam dat ze eigenlijk een heel goede CITO-score had. Maar haar leraar had aan haar moeder gezegd dat ze beter de MAVO kon doen. “Ze kan zich niet zo lang concentreren”. En zoals de meeste moeders, zeker in die tijd, had haar moeder het advies van school opgevolgd. In haar zesjarige dochter herkende Loes heel veel van zichzelf als kind, en toen bleek dat zij hoogbegaafd was, had ze zelf ook een IQ-test laten doen. Ze kwam op 130 uit….
Mede daardoor ook is ze vastbesloten om deze studie te doen. Ook al vraagt dat nogal wat georganiseer in haar drukke huishouden. Ze hoopt dat de training haar zal kunnen helpen.
In de weken die volgen doet ze via Facebook regelmatig verslag van haar studie-activiteiten. Studeren tussen de sint-activiteiten, griepgolven en aandachtvragende huisdieren (de katten liggen heerlijk op haar studieboeken…) door. Ga er maar aan staan!
Ik ben onder de indruk van deze powervrouw. Vooral als ze half december trots meldt dat ze het supertaaie vak Rechtsgeschiedenis gehaald heeft.
Ik denk dat haar toekomstige clienten een goede aan haar zullen hebben. Deze jurist in spe deinst niet terug voor een uitdaging!

Pin It on Pinterest