Van basisschool naar brugklas: Een hele (over)stap….

Bij het schrijven van deze blog moest ik denken aan de bekende uitspraak van Buzz Aldrin, toen hij voet op de maan zette. “A little stap for man, a giant step for mankind.” Jaarlijks maken duizenden  kinderen de overstap van de basisschool naar de brugklas. Maar als het je eigen zoon of dochter is, dan betekent dat toch nogal wat. Het markeert het begin van een nieuw tijdperk. En dat is ‘zeg maar best een dingetje’. Niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf. In deze blog daarom aandacht voor wat jij en je kind kunnen verwachten, maar ook tips hoe je de overstap soepel laat verlopen. Voor je kind, maar stiekem dus ook een beetje voor jezelf….;)

N.B: Waar ‘hij’ staat kan uiteraard ook ‘zij’ gelezen worden.

Van basisschool naar brugklas: Wat verandert er?

Als je kind naar de middelbare school gaat, verandert er veel voor je kind. Van de oudste wordt hij opeens weer de jongste. De school is vaak verder weg, er zal soms flink gefietst moeten worden of je kind gaat met het openbaar vervoer of schoolbus naar een plaats buiten de directe woonomgeving. De klasgenootjes met wie je kind jarenlang optrok, gaan lang niet allemaal mee naar dezelfde school of hetzelfde niveau. De school is groter, je kind krijgt te maken met meer docenten, meer (en nieuwe) vakken, soms een heel andere manier van werken. Ook voor jou als ouder verandert er veel. Er is letterlijk een grotere afstand tussen jou en de school. Je kunt niet meer gemakkelijk even na schooltijd de juf of meester aanspreken. Je hebt minder zicht op wat er van je kind verwacht wordt, of met welke vrienden hij omgaat.

De meeste scholen doen overigens al veel om de overstap te vergemakkelijken. Vaak wordt er vlak voor de zomervakantie al een kennismakingsmiddag georganiseerd, waar je kind zijn nieuwe klasgenoten en mentor leert kennen. Het schooljaar start meestal met een introductieprogramma, waarin kennismaken met het gebouw, de (nieuwe) vakken en andere belangrijke schoolzaken aan bod komt. Veel scholen organiseren aan het begin van het schooljaar ook een kennismaking voor ouders, waarin uitleg wordt gegeven en waarbij je als ouders kennis kunt maken met de docenten van je kind.

De overstap naar de middelbare school valt ook samen met het begin van de puberteit. Waarschijnlijk heb je daar al het één en ander van gemerkt. Je kind neemt niet meer zo makkelijk dingen van je aan, wil zelf dingen ontdekken en regelen, krijgt andere interesses….. Dat maakt automatisch dat jouw rol als ouder ook verandert. Je zult een nieuwe balans moeten vinden tussen ‘loslaten’ en ‘bijsturen’. In het boek ‘Schoolmania’ wordt het zo verwoord: “Vaak is het een kwestie van loslaten en je hart vasthouden….”

Wat kun je doen om de overstap makkelijker te maken?

Gelukkig voltrekken bovengenoemde veranderingen zich niet van de ene op de andere dag. Nu duidelijk is naar welke school je kind gaat, heb jij als ouder even tijd om samen met je kind een aantal zaken voor te bereiden.

  • Kent je kind oudere kinderen die al op de school van zijn keuze zitten? Laat ze ervaringen uitwisselen. Kinderen nemen op deze leeftijd soms gemakkelijker iets aan van een leeftijdgenoot. En kinderen komen soms met tips die jij als ouder niet bedenkt….
  • Oefen de schoolroute met je kind. Fiets er vast een keer naar toe, of oefen het reizen met trein of bus. Zo weet je zelf een beetje wat je kind tegenkomt en heb je ook een idee hoe lang de reis duurt.
  • Geef je kind alvast wat meer (kleine) verantwoordelijkheden. Laat hem zelf in de gaten houden hoe laat hij van huis moet vertrekken om op tijd op school te zijn. Laat hem alvast zelf naar bijvoorbeeld bibliotheek of sportclub gaan.

 Hulp nodig?

Sommige kinderen kunnen bij de overstap naar de middelbare school wat extra hulp gebruiken. Kinderen die op de basisschool gemakkelijk leerden en een VWO-advies gekregen hebben, kunnen soms overvallen worden door de ervaring iets niet gelijk te kunnen, of hebben nog niet geleerd om echt aandacht aan huiswerk te besteden. Kinderen die gepest werden op de basisschool kunnen extra bezorgd zijn over hoe ze nieuwe contacten zullen leggen. Voor deze kinderen biedt Praktijk Ferweda een training en een workshop aan. Klik op de button hieronder voor meer info. Natuurlijk ben je ook altijd welkom om te sparren over specifieke vragen rond jouw kind. Vul het contactformulier in of stuur een mailtje aan info@praktijkferweda.nl.

Van basisschool naar brugklas? Stap voor stap komen jullie er wel….!

Bron: Schoolmania

Pin It on Pinterest