Zit jouw zoon of dochter in groep 8? Dan is jullie agenda vast aardig gevuld met het bezoeken van open dagen van verschillende middelbare scholen in de buurt! Voor jou en je kind een goede manier om kennis te maken met de school, en voor de scholen een mooie manier om zichzelf letterlijk ‘op de kaart te zetten’.
In deze blog een aantal tips om effectief gebruik te maken van deze dagen.

Een goed begin is het halve werk….

Vaak bezoek je meerdere scholen om een goed beeld te krijgen. Elke school heeft zo zijn eigen bijzonderheden, en scholen zullen ook niet schromen om die breed uit te meten. Hoe zorg je nu dat je na open dag nummer vijf de scholen nog een beetje uit elkaar kunt houden? Een handig hulpmiddel hierbij is het maken van een checklistje met zaken die jij en je kind belangrijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  •  Is de school gemakkelijk te bereizen?
  •  Wordt er met digitale leermiddelen gewerkt, zoals chromebooks?
  •  Is er de mogelijkheid om ‘op te stromen’ (bijvoorbeeld van havo naar vwo)?
  •  Is er extra ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van dyslexie?
  •  Is er een apart brugklasgebouw?
  •  Is er bijvoorbeeld extra aandacht voor sport, muziek of techniek?

Als je na elk bezoek de school een cijfer geeft op de verschillende punten van jouw checklist, dan kun je ze gemakkelijk objectief vergelijken

Ervaringsverhalen

Ken je andere ouders die al een kind op een bepaalde school hebben? Vraag dan ook naar hun ervaringen met deze school. Hierbij moet je natuurlijk wel in je achterhoofd houden dat jouw kind niet de buurjongen is, en dat die ervaringen uiteraard ook gekleurd zijn. Maar het geeft toch wat ‘inside informatie’ die je op een open dag niet krijgt.
Ook leerkrachten in groep 8 hebben vaak wel ervaringen met middelbare scholen in de buurt. Vraag ook hen gerust om advies!

Volg je gevoel

Uiteindelijk is kiezen vaak ook een onbewust proces. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe je te werk ging toen je een huis kocht. Uiteindelijk kiezen we vaak deels op basis van argumenten, maar deels gewoon ook ‘omdat het goed voelt’. Ga op zo’n open dag dus ook gerust op je intuïtie af: Hoe reageert je kind als het hier rondloopt? Welk gevoel krijg jij er als ouder bij? Hoe worden jij en je kind benaderd door docenten en leerlingen?

Veel succes met deze mijlpaal!

(Bron: Schoolmania)

Wil jij als ouder tips om je kind te begeleiden bij de overstap naar de middelbare school? Klik hier voor meer info!
En klik hier voor informatie over het aanbod voor jouw kind.

 

Pin It on Pinterest