“Hoe was het op school?” Een logische vraag, die elke ouder zijn/haar kind regelmatig stelt. Toch leidt die vraag vaak tot irritatie, zeker naarmate kinderen ouder worden. Ingrid van Essen en Kiki Mol, schrijfsters van het boek ‘Pubermania’, stelden op hun facebookpagina de vraag aan pubers wat zij de meest zinloze vragen vonden. En deze scoorde hoog…net als overigens het goedbedoelde “Veel plezier op school vandaag!” Zoals een meisje van 14 het fijntjes verwoordde: “School is soms best leuk, maar plezier heb je met vriendinnen of in een pretpark…”

Mwah…..
Pubers worden kritischer en stellen de mening van hun ouders ter discussie. Ook worden ze gevoeliger voor wat leeftijdgenoten vinden en sluiten zich daarom (onbewust) af voor jouw ouderlijke belangstelling. Wees dus niet verbaasd als jouw belangstellende vraag in het gunstigste geval beantwoord wordt met een éénwoordzin als “Mhwah….”Met je puber in gesprek gaan over school is dus nog niet zo eenvoudig. Terwijl het tonen van betrokkenheid wel belangrijk is, juist ook voor middelbare scholieren! Ze doen soms super onverschillig, maar hebben net als toen ze jonger waren behoefte aan aandacht en waardering van hun ouders.

Hoe ga je als ouder hiermee om?
Mol en van Essen, zelf ouders van pubers en docent in het VO, geven in hun nieuwste boek ‘Schoolmania’ een aantal alternatieve vragen die je als ouder aan je kind kunt stellen om wel het gesprek op gang te houden. Hieronder een aantal leuke:
• Welke les was vandaag grappig?
• Welke docent had vandaag een slecht humeur?
• Als je elke dag maar 1 vak had, welk vak zou dat zijn?
• Als je schooldag een emoticon was, welke zou dat zijn?
• Wie heb jij vandaag geholpen of wie heeft jou geholpen?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! En wie weet heb je zelf nog wel een goede tip?

Bron: Ingrid van Essen en Kiki Mol-van der Lee , ‘Schoolmania’- Ontspannen naar de middelbare school (2016)

 

Pin It on Pinterest