Nog even en de scholen beginnen weer. Gaat jouw kind naar de brugklas? Dan breekt een leuke, maar ook spannende nieuwe tijd aan! In dit artikel 5 tips om jouw kind een goede start te geven.

Ritme
In de vakantie let je vaak veel minder op de tijd. Het is lang licht, lekker weer, je kind gaat laat naar bed en komt er vaak ook laat weer uit. Als de school weer begint, moet hij/zij weer vroeg present zijn, zeker als er gereisd moet worden naar school. Het is handig om in de laatste schoolweek vast weer een beetje in een ‘schoolritme’ te komen: Spreek weer een bedtijd af en zet ’s ochtends een wekker. Maak (weer) afspraken over de telefoon op de slaapkamer: Nog even je Insta checken is zo verleidelijk…Zo is je kind goed uitgerust en kan het alle veranderingen goed aan!

Routine
Moet je kind ver reizen naar de nieuwe school? Fiets in de laatste schoolweek nog eens samen de schoolroute, of maak samen de trein-of busreis.

Schoolspullen
Ieder jaar is er weer een heel ruim aanbod van schoolspullen (Ik werd er als tiener altijd een beetje hebberig van!). Het hebben van coole schoolspullen kan je kind zelfvertrouwen geven. Trek dus even tijd uit voor het uitkiezen!
Je kind krijgt straks te maken met meer dan tien schoolvakken. Om het overzicht te kunnen bewaren is het belangrijk om je schoolspullen goed te ordenen. Het kan helpen om elk vak een sticker met een eigen kleur te geven. Deze kleuren kun je ook weer gebruiken in je agenda.

Een goede agenda is ook erg belangrijk. In een goede agenda:

  • Kun je in 1 oogopslag de hele week overzien
  • Is voldoende ruimte om al je huiswerk te noteren
  • Is niet te veel afleiding
  • Kun je ook andere zaken kwijt, zoals je schoolrooster

Om te leren plannen kan, zeker in de brugklas, een speciale plan-agenda heel zinvol zijn. Hierin kun je niet alleen je huiswerk noteren, maar ook concreet plannen wanneer je welk huiswerk gaat doen en hoe je je toetsen voorbereid. Goede voorbeelden van planagenda’s zijn de Plenda (www.plenda.nl) en 1-Blikagenda (www.1blik.nl)

Ga in gesprek
Je kind heeft in de afgelopen weken vast al nagedacht over de start in de brugklas. Misschien heeft het al goede voornemens gemaakt. Of heeft het verwachtingen over nieuwe schoolvakken. Waar kijkt je kind naar uit, of waar ziet het tegenop? Wat heeft het van jou als ouder nodig? Praat er met elkaar over! Zeker nu de school nog niet alle aandacht vraagt….

Aandacht
De eerste schoolweken zijn vaak erg vermoeiend, zeker als je naar een nieuwe school gaat. Je kind zal misschien wat meer behoefte hebben aan aandacht of de ruimte om zijn verhaal te doen. Als je het kunt regelen met je werk, is het fijn als je in die eerste weken vaker thuis kan zijn om je kind op te vangen en zo nodig een luisterend oor te bieden.
Bereid je er als ouder op voor, dat grote veranderingen voor stress zorgen, en dat je kind dus prikkelbaar en geïrriteerd kan zijn. Vat het niet persoonlijk op, en zorg goed voor jezelf!

(Bron: Schoolmania)

 

 

Pin It on Pinterest