Het schooljaar is weer begonnen, en dat betekent: Aan de slag. Na 6 weken schoolvakantie kan dat best weer even wennen zijn voor je puber….Met deze tips begin je het schooljaar goed!

Tip 1: Gun je hersenen regelmatig pauze. Je hersenen hebben regelmatig rust nodig om alles te verwerken. Leer daarom niet te lang achter elkaar (maximaal 3 kwartier) en plan regelmatig pauzes in.

Tip 2: Maak leren afwisselend. Wist je bijvoorbeeld dat je op Youtube heel veel filmpjes kunt vinden die de leerstof illustreren of die iets lastigs nog een keer uitleggen? Een mooi voorbeeld hiervan is de WiskundeAcademie: https://www.youtube.com/user/WiskundeAcademie

Tip 3: Gebruik verschillende kanalen bij het leren. We onthouden maar 10% van wat we lezen, maar wel 40% van wat we zien en zelfs 60% van wat we zeggen! Zorg dus dat je leerstof niet alleen leest, maar ook hardop zegt en er (grappige) beelden bij bedenkt, of een rap of liedje.

Tip 4: Maak gebruik van een overhoorprogramma. Op www.wrts.nl kun je op een afwisselende manier woordjes uit een vreemde taal overhoren. Veel lesmethodes hebben hier speciale woordenlijsten voor beschikbaar, maar zelf woordjes intypen geeft ook een extra leermoment (zie de tip van gisteren!)

Tip 5: Maak een mindmap van je leerstof. Zo ben je actief bezig met het verwerken van wat je moet leren en heb je alle stof voor een toets overzichtelijk bij elkaar. Kijk voor een voorbeeldfilmpje eens op: https://www.youtube.com/watch?v=-cJhrTWC94U

Heel veel succes gewenst!

 

Bron: Judith Porcelijn

Pin It on Pinterest