Afgelopen zomer bezocht ik de nieuwe Wildlands Adventure Zoo. Een aardige mix van een dierentuin en een attractiepark. Je kon er onder andere ‘op safari’: Een ritje met de Landrover langs de wilde dieren. Van hobbelen in een auto ga ik vanzelf dagdromen, ken je dat? Dat leverde me een paar inzichten op, die ik hier graag deel.

Allereerst kwamen we langs de zebra’s. Op het eerste oog lijken ze allemaal op elkaar. Maar wist je dat het streeppatroon van een zebra uniek is, net als de vingerafdruk van een mens? Zo is het ook met pubers. We moeten ze niet over 1 kam scheren. Betrek dus niet alles wat je leest in de media op je eigen kind….Tegelijkertijd is dat streepjespatroon van de zebra een mooi middel om als groep niet op te vallen. En ook dat mag. Gun je puber dus ook het opgaan in de massa, bijvoorbeeld op school.

Daarna kwamen de giraffen. Indrukwekkende dieren blijven dat, met die lange nekken. Hoe is dat met jouw puber? Durft hij of zij nog wel de nek uit te steken? Leeftijdgenoten zijn superbelangrijk, dus hé, als niemand in de klas huiswerk maakt bij die stomme wiskundedocent, waarom zou jij dat wel doen? Heb daar als ouder begrip voor, maar stimuleer je kind tegelijkertijd om naar die hogere takken te blijven reiken….

We reden langs de leeuwen. Als je die in een dierentuin ziet, dan vergeet je bijna dat het roofdieren zijn. Liggen daar heerlijk lui in de zon…Ze hoeven ook niet meer te rennen voor hun kostje. En eigenlijk is dat jammer. Ook jouw puber heeft meer pit dan je soms zou denken als je hem of haar languit op de bank ziet liggen. Denk eens na: Neem jij hem of haar als ouder niet teveel uit handen?

De laatste dieren op de safaritocht waren de olifanten. Grappig dat we in het Nederlands de uitdrukking ‘een olifantenhuid hebben’ gebruiken. Iemand met een olifantenhuid is hard en ongevoelig. Maar olifanten zijn tegelijkertijd ook heel sociale wezens. Zo rouwen ze bijvoorbeeld om een overleden kuddegenoot.
Ook achter die onverschillige houding van je puber gaat soms meer emotie schuil dan je denkt. Houd dat in je achterhoofd als er weer eens voornamelijk geluiden als ‘mwoah’ en ‘duh’ uitkomen. Niet altijd eenvoudig natuurlijk. In dat geval: Misschien zelf tijdelijk een olifantenhuid kweken…?

Pin It on Pinterest