Brugklasser Berend
Berend is een pientere jongen, die op school goed kon meekomen. Tot nu toe althans….Afgelopen schooljaar is hij gestart in een HAVO/VWO-brugklas. En zoals wel vaker gebeurt, is ook bij Berend de overstap lastiger gebleken dan gedacht. Hij heeft erg moeten wennen aan het reizen naar school, de leswisselingen, alle nieuwe docenten en klasgenoten. Dat zijn cijfers dus wat tegenvielen, vond niemand gek. Er komt nogal wat op je af als brugklasser. Maar ook toen Berend zijn draai op school had gevonden, bleek het leren niet mee te vallen. Berend zelf werd er zenuwachtig van, wat vervolgens ook weer niet hielp…..probeer je maar eens op een toetsvraag te focussen als je stijf staat van de stress. Een cirkel waar Berend zelf niet meer uitkwam.

Het Havo-monster
Zo komt hij met zijn ouders bij mij op kennismakingsgesprek. Over de stress die hij ervaart, kan hij heel beeldend vertellen. Hij noemt het ‘het Havo-monster’: “Dan zit ik een toets te maken, en dan lukt het niet. En dan wordt dat monster wakker. En dat zegt “Je kan het niet he? Je gaat blijven zitten he, of afstromen! Ja hoor, dat wordt helemaal niks met jou!” In zijn grote blauwe ogen is paniek zichtbaar als hij erover praat. Omdat het schooljaar al vergevorderd is, besluiten we tot een tweesporenbeleid: Berend gaat twee middagen geholpen worden bij het leren, en het leren leren, bij een kleinschalige huiswerkbegeleiding in de buurt. Zo komt de druk op het schoolwerk ook even ergens anders te liggen dan thuis, want de frustraties van Berend zetten de verhoudingen met zijn ouders en broers soms best op scherp. En daarnaast komt Berend voor een aantal gesprekken bij mij, om samen het ‘Havo-monster’ te lijf te gaan.

Aan de slag
Tijdens ons eerste begeleidingsmoment vraag ik Berend eerst nog eens om dat monster te beschrijven. Dat doet hij met verve. Je ziet het letterlijk voor je. “Ik heb er laatst zelfs van gedroomd” zegt Berend. Ik knik geïnteresseerd. “O ja? Hoe ging dat dan?” Tot in detail begint Berend te beschrijven. Ik heb een ingeving. “Kun je het ook tekenen?” vraag ik. Dat wil Berend wel. Hij gaat er eens goed voor zitten en begint te tekenen, ondertussen vertellend over het monster, met zijn vuurrode kleur, zijn hoorntjes en zijn akelige grijns. “Ik ben wel op dreef he” mompelt hij tussen het tekenen door.
Ik complimenteer Berend met zijn uitgebreide tekening. “En hoe ging het toen verder?” vraag ik belangstellend. Berend is even stil. “Ja, dat is wel een probleem. Dat weet ik dus niet, want toen werd ik wakker” zegt hij enigszins beteuterd….
“O maar dat is een mooie kans Berend!” zeg ik. “Want nu kun je zelf mooi tekenen hoe jij zou willen dat het verder gaat!” Daar is Berend wel voor te porren. Hij heeft wel een idee: Het monster moet aangesloten worden op een speciaal apparaat, dat alle gif uit hem kan zuigen. Dat wordt dan met een speciale auto opgehaald en weggevoerd. En het monster is uitgespeeld.
We spreken af dat Berend de tekening op een goed zichtbare plek op zijn kamer hangt, zodat hij daaraan kan denken, en dit beeld steeds beter kan oproepen als hij toch weer in de stress schiet.

Hoe het verder ging
De week erop zien we elkaar weer. Ik ben heel benieuwd hoe het gegaan is met het stressmonster. Berend begint enthousiast te vertellen. Hij heeft het monster slapend in de hoek van zijn proefwerkblaadje getekend, toen hij een toets had. En hij merkte dat het monster bleef slapen tot er een moeilijke vraag kwam. Toen werd het wakker. Maar hij heeft het vermanend toegesproken. “Ik zei gewoon ‘ksst, in je slaapzak blijven’! En het werkte echt!” zegt Berend stralend.
In de weken die volgen verken in met Berend nog verschillende andere helpende technieken, maar zijn eigen methode blijkt toch met kop en schouders te winnen…..
Ook bij de huiswerkbegeleiding maakt Berend goede vorderingen. Hij blijkt al veel profijt te hebben van verschillende relatief eenvoudige tips, zoals vaker in kleine stukjes leren, jezelf vragen stellen, en in leerblokjes werken.
Ja, Berend die komt er wel. En dat monster? Die houdt waarschijnlijk een heeeel lange winterslaap…..

Pin It on Pinterest