Geitenpaadjes
Afgelopen zomervakantie hebben mijn man en ik veel gewandeld. Langs het strand, in het Italiaanse stadje waar we vakantie hielden, en later ook gewoon thuis in het park.
Meestal bleven we daarbij gewoon op de gebaande paden. Maar soms…konden we het niet laten om bijvoorbeeld een stukje af te snijden over een grasveldje.
Ken je die grasveldjes met weggetjes erin? Daar hebben veel mensen voor de korte route gekozen. Ze worden ook wel geitenpaadjes genoemd. Als ze voldoende uitgesleten zijn, dan zijn ze vaak niet meer van een echt pad te onderscheiden!

Je hersenen
In je hersenen werkt het ook zo. Als je iets voor het eerst doet, dan maken verschillende hersencellen contact. Er wordt een signaal doorgegeven. Zo ontstaat een verbinding tussen die hersencellen. We noemen dat ook wel een neuraal paadje. Als dit vaker herhaald wordt, dan treden er veranderingen op, waardoor dit gemakkelijker verloopt. Zo ontstaat er als het ware een ‘snelweg’ in je brein: Je hebt iets geleerd. Leren is dus eigenlijk: Een routenetwerk aanleggen van zo veel mogelijk sterke verbindingen.
Denk maar eens aan iets wat je zelf vaak doet, bijvoorbeeld aankleden. Voor jonge kinderen is dit nog een hele opgave. Welke sok hoort aan welke voet? Wat is de voorkant van mijn trui? Wat trek ik eerst aan, mijn onderbroek of mijn spijkerbroek? Over al die stapjes moet je nadenken. Als volwassene doe je het automatisch (hoewel, die sokken…😉)

Wat betekent dit voor jouw tiener?
Een nieuwe vaardigheid aanleren kost dus tijd, en veel herhaling. Zeker slimme leerlingen verwarren iets snappen nog wel eens met iets kunnen. Als de leraar iets uitgelegd heeft, en ze begrijpen het, dan denken ze snel: O, dan hoef ik het dus niet meer te leren. Maar de uitleg van de leraar is eigenlijk vaak pas het eerste signaaltje tussen twee hersencellen. Pas door vaker over dit paadje te lopen vorm je ook een stevige verbinding.

Wil je dit bespreken met jouw tiener? Kijk dan eens samen naar dit filmpje!

Ben je op zoek naar ondersteuning om jouw tiener gemakkelijker te laten leren? Kijk dan ook op www.praktijkferweda.nl/training

(Bron: Breinlink voor ouders)

Pin It on Pinterest