In mijn vorige blog schreef ik al over een aantal voorwaarden waaraan een goede agenda moet voldoen. Gaat jouw kind voor het eerst naar de middelbare school? Dan is een plan-agenda aan te bevelen. In deze blog leg ik uit waarom.

Wat is een plan-agenda?

Een plan-agenda is meer dan een gewone agenda. In een plan-agenda kun je niet alleen je huiswerk kwijt, maar je kunt er ook in aangeven welk huiswerk je precies op welke dag gaat doen. Een plan-agenda heeft 2 blokken naast of onder elkaar voor elke dag. In het ene blok staat het opgegeven huiswerk, in het andere wat je op die dag thuis gaat doen. In de training ‘Snel leren = Leuk leren‘ werk ik met de Time 2 Planner, daarin ziet dat er zo uit.

Hoe werkt een plan-agenda?

Het werken met een plan-agenda bestaat uit 2 delen. De eerste stap is het noteren van het huiswerk en de toetsen. Dat gebeurt op school. Veel scholen gebruiken Magister, SomPlus of een ander systeem om het huiswerk en de toetsen in te noteren. Daarom hebben veel tieners het idee dat ze geen agenda meer nodig hebben. “Het staat toch in Magister?” Ja, dat klopt, maar in Magister staat niet wanneer jij naar hockey-training moet, wanneer je je folderwijk loopt en wanneer je oma jarig is. Kortom, daarin kun je niet zien wanneer je het beste huiswerk kunt maken, en ook niet gemakkelijk hoeveel je  op 1 bepaalde dag te doen hebt. In een plan-agenda kun je je huiswerk in overzichtelijke brokken verdelen, zodat je je tijd goed en evenwichtig benut. Je kunt alvast vooruitwerken (Sorry maar ‘geen huiswerk’ is daarmee een smoesje geworden, in elk geval doordeweeks….;)) en je kunt tijd inbouwen om leerstof te herhalen. Doordat je dit opschrijft hou je het overzicht en kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat staat er nog meer in een plan-agenda?

Om je huiswerk goed te kunnen plannen, moet je een aantal zaken weten, namelijk:

  • Wanneer heb ik tijd voor mijn huiswerk?
  • Hoe lang kan ik eigenlijk geconcentreerd werken?
  •  Hoe lang doe ik over het maken van huiswerk voor een bepaald vak? En hoe lang voor het leren van toetsen?

In een plan-agenda vind je vaak ook een weekoverzicht. Hierin kun je je schooltijden weergeven, maar ook je sport of andere verplichtingen. Door aan het begin van het schooljaar goed bij te houden hoeveel tijd je kwijt bent aan huiswerk voor een bepaald vak, krijg je ook steeds meer zicht op hoeveel tijd je moet inplannen voor je huiswerk, en of je het huiswerk misschien beter in stukken kunt verdelen. Want je kunt niet eindeloos achter elkaar huiswerk maken, ook niet op die hele lange vrije zaterdag. De meeste leerlingen kunnen zo’n 40-50 minuten geconcentreerd werken, daarna is het echt weer even tijd voor pauze….

Kan jouw puber wel wat hulp gebruiken bij het (leren) plannen? Lees dan hier meer!

 

Pin It on Pinterest