Gedachten
Het is een warme dag vandaag. Ik ben onderweg naar een lunchafspraak, maar heb geen haast. Op mijn gemakje fiets ik over het fietspad, ondertussen denkend aan van alles, en niets in het bijzonder. Voor mij fietst een moeder met een jongetje, ik schat hem een jaar of 10. Tenger gebouwd, stoere fiets, handige fietshelm. Hij kwebbelt erop los. Als ik beter luister, merk ik dat het niet de doorsnee dingetjes zijn die een kind op weg naar huis aan zijn moeder vertelt. Niks topo-toets, gymles, ruzie met die-en-die of computergames. Ik hoor ‘zwarte gaten’, ‘zwaartekracht’ en ‘sterrenstelsel’. Das andere koek….!

Ik kan net niet helemaal verstaan wat het jongetje allemaal vertelt. En al had ik het verstaan, dan had ik het misschien alsnog niet kunnen volgen. Ik heb niet zoveel verstand van zwaartekracht (behalve mijn eigen proefondervindelijke kennis op de skipiste….). Weer denk ik van alles en nog wat, nu met het jongetje in de hoofdrol. Heb ik zijn leeftijd verkeerd ingeschat? Is hij veel ouder maar gewoon klein van stuk? Is hij hoogbegaafd? Autistisch misschien? Hoe zouden zijn vriendjes op hem reageren? Heeft hij die wel? En wat als hij in de klas gewoon tafelsommen of topo moet doen? Is hij dan nog steeds enthousiast?

Helaas komt aan het ‘hoorcollege’ al snel een eind. Moeder instrueert het jongetje. “We gaan hier zo oversteken, ga maar links fietsen, hand uitsteken, goed zo….”  Grappig, dat had ik dan weer niet verwacht, dat hij daar nog hulp bij nodig zou hebben. Hij lijkt toch zo pienter. Of is hij misschien een beetje bang in het verkeer?

Labels

We zijn allemaal geneigd ‘labeltjes’ te plakken. Ik net zo goed, hoezeer ik ook probeer een open blik te hebben. Zwart-wit denken helpt om je wereld te ordenen. Maar kinderen zijn vaak niet voor één (zwart) gat te vangen….Ik wens dit jongetje, en met hem alle kinderen, een omgeving die hun kwaliteiten en uniciteit ziet en die hen helpt evenwichtige en bekwame volwassenen te worden.
Lief jongetje met je fietshelm….voor mij ben jij nu al een ster!

Pin It on Pinterest