Saai


Woordjes leren….je ontkomt er niet aan. Als je een vreemde taal wilt leren, dan zul je woordenschat moeten opbouwen. Daarom zit jij vast elke dag wel te stampen op woordjes voor Frans, Duits of Engels. Veel leerlingen vinden het saai om te doen, en besteden er liever niet teveel tijd aan. Vlak voor een toets je woordjes doorkijken is voldoende toch? Of niet?
In deze blog leg ik uit waarom je elke dag tijd aan woordjes leren moet besteden, en ook hoe je dat het beste kunt doen. Leuker kunnen we het misschien niet maken, wel effectiever….

Je geheugen


Je geheugen bestaat grof gezegd uit twee delen. Het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. In je kortetermijngeheugen kan maar weinig informatie: Maximaal 7 dingen. De rest valt er gewoon uit. Je kortetermijngeheugen houdt informatie ook maar kort vast. Dat merk je wel als je iets moet onthouden wat je net gehoord of gelezen hebt. Het is zo weer verdwenen.
In je langetermijngeheugen zit informatie stevig en voor lange tijd opgeslagen. Het is als het ware je eigen Google.

Herhaling en kleine stukjes

Om te zorgen dat informatie vanuit het kortetermijngeheugen in het langetermijngeheugen terechtkomt, moet je zorgen dat je:

  • Niet teveel informatie tegelijk probeert te verwerken
  • Informatie regelmatig herhaalt

Moet je dus woordjes leren? Leer er dan 5 tot 7 tegelijk. Als je ze weet, ga je naar het volgende groepje.
Volgens de wet van Jost komt informatie in je langetermijngeheugen als je het 5 keer herhaald hebt.
Idealiter leer je niet langer dan 45 minuten achter elkaar en neem je dan een pauze van 10-15 minuten. Dan herhaal je na een uur, na 1 dag, na 3 dagen en na 1 week. En het liefste ook nog na een maand, maar dat is met een toets voor school vaak niet mogelijk.

Ben jij snel afgeleid? Maak je leerperiodes dan korter! Het heeft weinig zin om te stampen met een suf brein….;)

Afwisseling

Je onthoudt leerstof gemakkelijker als je die op verschillende manieren opneemt. Dus niet alleen je hand op de woordjes leggen, maar ook zelf het woord schrijven en uitspreken. Bedenk er een (grappig) plaatje bij, dan blijft het extra goed hangen!
Je hersenen houden van ordening. Wist je dat je met kleuren informatie makkelijker opslaat? Gebruik voor het leren van Duitse woordjes bijvoorbeeld eens roze, blauwe en groene kaartjes voor vrouwelijke, mannelijke of onzijdige woorden.

Hulpmiddelen


Er zijn verschillende ‘digitale hulpmiddelen’ om woordjes te leren. Veel leerlingen kennen wrts al (www.wrts.nl) Daarnaast kun je ook eens kijken op www.wozzol.nl De Wozzol-app is een adaptief overhoorprogramma, dat je kunt downloaden op je telefoon of tablet. Altijd bij de hand dus….!

Meer tips?

Wil je meer tips over efficient leren? Dan kun je ook bij Praktijk Ferweda terecht voor de training ‘Snel leren = Leuk leren’. Klik hier voor meer info en opgave!

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest